Jdi na obsah Jdi na menu
 


Původ

1. 10. 2006

Jméno retriever pochází z angl. slovesa „ to retrieve“, které znamená „ přinášet zpět“ tedy aportovat. Toto plemeno bylo oblíbené hlavně v prvních desetiletí našeho století a dnes prožívá v západní Evropě opět renesanci. V České republice byli flat coated retrievři hodně dlouho téměř neznámí.



Na jeho vzniku se podíleli nemalou měrou setři a právě po nich flatům zbyl vynikající nos, jejich rychlost, tělesný rámec a významnou měrou i elegance v pohybu. Dále mezi předky patří novofundlandský pes, labrador a vodní španělé. Po labradorovi mu zůstala  jako všem retrieverům poslušnost, chuť k přinášení a především obrovská oddanost lidem.

Do České republiky bylo plemeno flat coated retrievra přivezeno poprvé v roce 1990. Prvním zástupcem tohoto plemene u nás byla dvouletá fena Kajta Mimojska, která se do naší republiky dostala přes Rakousko, kde na výstavách dosáhla ohodnocení CACA (tzv. kandidát šampiona Rakouska). V průběhu roku 1990 prošla tato fena výstavami vždy jako výborná a byla uchovněna.V roce 1992 byla Kajta nakryta psem Swallowslight Black Xenios. Tento vrh se stal základem dalšího chovu u nás a v aktivním chovu je z něho pět fen. Pro tyto feny byl přivezen pes Hortensius von Axenfels a ten se stal otcem všech štěňat, které jsou potomky výše zmiňovaných fen. Další informace najdete na stránkách www.kchls.cz nebo v knize Retrívři od známých chovatelů Ing. Jana Kubeše a Ing. Františka Kordy.