Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výživa březí feny

12. 10. 2006

Výživa březí feny a štěňat

 

Období březosti a laktace představuje pro tělo feny obrovskou zátěž. Uvědomte si, že kromě sebe živí také svá štěňata. Tomu odpovídají i nároky na výživu. Asi do poloviny březosti se krmí stejně jako dříve. Také není nutné ji omezovat v pohybu. Spíše naopak – „ přilepšování“ a úlevy by vedly k obezitě, jež komplikuje porod a pozdější  návrat do normální kondice. Od začátku 5. týdne březosti a v době laktace se osvědčilo krmit speciální potravou pro štěňata i fenu, a v závěrečném období domácího pobytu, kdy se štěňata učí přecházet na pevnou stravu, používat stejné krmivo pro fenu i pro štěňata. Fena kojí svá štěňata obvykle až do sedmého týdne věku. Mateřské mléko je nejdokonalejší potravou na světě, kterou nic nemůže nahradit.

ObrazekKolem čtvrtého týdne věku je čas na první nemléčný příkrm. Štěňátkům se podává malé množství vysoce kvalitního, snadno stravitelného krmiva. Matka postupně odstaví štěňata sama. Jednak již nemá dostatek mléka pro své rychle rostoucí drobečky, jednak je jí kojení kvůli ostrým mléčným zoubkům štěňat nepříjemné.


Při začínání s krmením granulkami zkusíme granulky namočit. Po několika minutách granulky nabobtnají v měkký knedlíček, který je i malé štěně schopné rozkousat a spolknout. Velká opatrnost je na místě z hlediska hygieny: co nesnědí během několika minut, je třeba ihned dát jejich mámě. Namočené krmivo může velmi rychle zkvasit a stát se nebezpečným.

V době odchodu k novému majiteli už štěňata spolehlivě přijímají pevnou potravu.