Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výživa štěněte

14. 10. 2006

Výživa v době růstu je rozhodující pro celý život psa

Fáze růstu je z hlediska výživy mimořádně náročným obdobím. Než se změní v dospělého psa, 15krát až 40krát znásobí svoji původní hmotnost, projde obdobím překotného růstu, prodělá růst mléčných zubů a následnou výměnu chrupu za trvalý. ObrazekV organismu dojde k mnoha dalším bouřlivým změnám. Přitom musí zbýt dostatek energie na poznávání světa, lumpárny a celodenní skotačení. Nesprávná výživa může poznamenat zdraví pejska na celý život.








Proto pokud  štěně či mladý, rostoucí pes  není krmen takovou potravou, která mu poskytne dostatek základních živin, vitamínů a minerálních látek včetně stopových prvků ve správném poměru, může být jeho zdárný vývoj narušen natolik, že náprava v pozdějším období už nebude možná.

V období růstu se rozhoduje o celkové stavbě psa v dospělosti, o stavu jeho chrupu, kvalitě srsti, síle drápů, do značné míry se v závislosti na výživné kondici formuje i jeho povaha, sebevědomí a temperament.

Mnohé z kroků, které učiní majitel v tomto období, mohou mít nevratné důsledky: nedostatečný vývin kosterní soustavy, prohnutí dlouhých kostí, chybné postavení a funkce velkých kloubů, chabé osvalení. Ovlivňuje nejen současný i budoucí zdravotní stav a obranyschopnost organismu, ale významně i celkovou délku a kvalitu života.

Chovatelé mají pro tuto životní fázi psů známé úsloví: Co do psa nedostanete v době růstu, později už nedohoníte.

  

Výživa štěňat velkých plemen

Vývoj štěňat velkých  plemen probíhá v dlouhém časovém úseku. Psi velkých plemen dospívají ve věku 12 – 18 měsíců a v 18 měsících také končí jejich růst. ObrazekTělesný vývoj probíhá rovnoměrně, i když v některých měsících dochází  k určitým výkyvům. To je patrné kolem 3 měsíce, kdy nastává období až překotného růstu – pes „roste před očima“.

V této době se někteří majitelé dopouštějí chyby: zvyšují denní dávku krmiva a jsou přesvědčeni, že čím více živin, čím více kalorií psu dodají, t

ím bude v dospělosti pes silnější a mohutnější.


Potom těžko chápají, proč se jejich pes dostává do závažných růstových potíží: vývin měkkých tkání předběhl vývoj kosterní soustavy.

Kondice a vzhled velkých plemen jsou závislé na vybudování silné, mohutné a pevné kosterní soustavy. Již částečný nedostatek nebo nerovnováha těchto látek může vést k nesprávnému či nedostatečnému vývoji. Ohrožen je chrup – poruchami vytváření skloviny. Může dojít k nepoměrnému vývoji především dlouhých kostí, u kloubů se často projevuje tendence k onemocnění typu dysplazie kloubů (kyčelní a loketní klouby) Ohrožen je i vývoj šlach a svalů.    

 

DEVATERO VÝŽIVY ŠTĚNĚTE

 

Obrazek

  1. Štěňátko má jiné nároky na výživu než dospělý pes. Podávejte mu výhradně krmivo určené pro tuto věkovou kategorii. Na krmení pro dospělé psy přejděte až po definitivním ukončení fyzického vývoje.
  2. Štěňátko má malý žaludek. Denní krmnou dávku rozdělte na několik porcí: do 3. měsíce – 4 jídla denně, od 3. do 6. měsíce – 3 jídla denně, od půl roku – 2 jídla denně.
  3. Štěně má mimořádně citlivý zažívací trakt. Krmení nikdy neměňte pouze kvůli změně chuti. Chcete-li pejskovi zpestřit jídelníček, můžete např. namíchat granule s konzervou stejné značky nebo mu dát speciální pochoutkou pro psy. Každou změnu krmiva provádějte postupně.
  4. Dodržujte pravidelný čas krmení.
  5. Potrava má mít pokojovou teplotu. Příliš teplé nebo studené krmení může vyvolat zažívací potíže. Vybíravým psům přelijte granule horkou vodou.
  6. Pravidelně kontrolujte hmotnostní přírůstky.
  7. Mléko není nutnou ani vhodnou součástí výživy štěňat po odstavu. Organismus rychle ztrácí schopnost štěpit mléčný cukr laktózu a výsledkem je průjem nebo zvracení.
  8. Po jídle nechte pejska asi půl hodiny odpočívat. Neprovokujte ho ke hrám, nechoďte s ním na vycházku (samozřejmě kromě nezbytného vyprázdnění se).
  9. Všechny dlouhodobější potíže, jako jsou zažívací potíže, netypická konzistence  a barva trusu, nadměrné pití či výrazná změna chuti k jídlu, raději konzultujte s veterinárním lékařem.